Tkanka tłuszczowa noworodka

Na ogół biorąc, zwiększenie sprawności danego mięśnia jest równoznaczne z dostatecznym dla zdobycia tej sprawności rozwinięciem odpowiedniej części zaopatrzenia nerwowego.

Tkanka tłuszczowa. Jak pisał prof. J. M, Tanner, „nic nie wiadomo o fizjologii powodzi tłuszczu grożącej pochłonięciem jednorocznego dziecka”. Zaczyna się to około 34. tygodnia ciąży: tłuszcz odkłada się wtedy po raz pierwszy pod skórą, a później proces ten trwa nadal i doprowadza do pękatego dziecka w wieku jednego roku. (Oczywiście, wiele dzieci nigdy tak nie tyje i utrzymuje w ciągu całego życia smukłą sylwetkę.) Nagromadzenie tłuszczu ustępuje zwykle po przekroczeniu pierwszego roku i zmniejsza się nadal aż do 7. roku życia, później zaczyna się ponowny powolny przyrost. U chłopców przyrost ten zatrzymuje się w okresie dojrzewania, a nawet może dojść do zmniejszenia się ilości całkowitej tłuszczu. Uzupełnienie zapasów następuje dopiero po dojściu do dojrzałości, po przekroczeniu 20 lat. U dziewcząt może również zaznaczyć się nieznaczne zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, ale nie można go nawet porównywać z ubytkiem stwierdzanym u chłopców. Kiedy kończy się okres dojrzewania, dziewczęta mają prawidłowe kształty kobiece, wymodelowane zaokrągleniami tkanki tłuszczowej pod skórą. Jeżeli nie piękność, to w każdym razie kształty tkwią głębiej niż w skórze.

Nie jest pewne, czy dla pulchnych dzieci jednorocznych istnieje większe prawdopodobieństwo wyrośnięcia na ludzi otyłych. Jeśli są bardziej niż przeciętnie otłuszczone w wieku 3 lat, to prawdopodobnie będą miały obfitą tuszę przez całe życie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *